Terug naar Nieuws

Een goede boekhouding, tip 1

Gepubliceerd op:

Houd werk en privé gescheiden

Voor de overzichtelijkheid is het belangrijk dat ondernemers werk- en privézaken uit elkaar houden. Open dus altijd een zakelijke rekening, zodat alle zakelijke transacties voortaan via dat account lopen. Zo voorkomt u dat ook uw privéadministratie erbij betrokken wordt. Ook moet de zakelijke administratie zeven jaar bewaard worden voor de Belastingdienst. Voor privézaken geldt hiervoor een kortere bewaarplicht van vijf jaar.

Een zakelijke rekening openen is een aanrader. Zo houd je als (startende) ondernemer beter overzicht over inkomsten en uitgaven, zowel zakelijk als privé. Bovendien bieden banken vaak interessante pakketten aan. Zo zijn er bij diverse banken acties waar als starter met een zakelijke rekening van diverse kortingen gebruik kunt maken en betaal je geen kosten voor efficiënt betalingsverkeer.

Overigens is het voor jouw boekhouder (of voor jezelf, wanneer je ervoor kiest om zelf de administratie bij te houden) erg lastig wanneer je zowel zakelijk als privé gebruikmaakt van dezelfde rekening. Het overzicht raakt dan al snel zoek en het bijwerken van de boekhouding kan zo vervolgens een onnodig veel tijd in beslag nemen.

Een nadeel van een zakelijke rekening kan zijn dat het openen hiervan enige extra kosten met zich meebrengt. Rood staan is in veel gevallen niet zomaar toegestaan en ook de transacties die je doet, kosten je veelal een klein bedrag (per transactie). Daar staat tegenover dat een zakelijke rekening veel handiger is wanneer je een zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt. Bovendien kun je de zakelijke rekening op naam van jouw bedrijf zetten. Dat ziet er voor jouw klanten of opdrachtgevers meteen een stuk professioneler uit.

 

 

 

Het is weer bijna aangiftetijd!

Het is weer bijna aangiftetijd!
Van 1 maart t/m 30 april 2018 moet de aangifte Inkomstenbelasting weer ingediend worden.